Bezpečně

20.11.2016 12:52

Pokusím se zde vysvětlit, co považuji ve zdravém ježdění za důležité ohledně bezpečnosti jezdce, koně i ostatních zúčastněných. Nebudu se rozepisovat o obecně platných zásadách bezpečnosti při práci s koňmi a s dětmi, ale zaměřím se především na témata, ke kterým bych ráda ze svého pohledu něco málo napsala.
Začala bych nejprve bezpečnostním vybavením jezdce. Jsem velkým zastáncem používání bezpečnostních přileb při jízdě na koni. Dle mého názoru a zkušeností by helmy měli používat nejen děti, ale i dospělí. Je to to nejmenší, co můžeme udělat pro bezpečnost nás a našich dětí. Příklady táhnou a když dítě uvidí dospělého jezdit na koni s helmou na hlavě, bude mu to připadat, jako samozřejmá věc.
Trochu jiný pohled mám už na bezpečnostní vesty. V základní výuce zdravého ježdění je nepoužívám. Vysvětlím proč.
Jelikož jednou z nejdůležitějších věcí při zdravém ježdění je správné a vědomé držení těla, kterého můžeme dosáhnout pouze v případě, není-li tělo jezdce ničím svázáno, podepíráno či uměle drženo v určité poloze, je používání bezpečnostní vesty velmi nevhodné. Malé děti a začátečníky vždy jistí ze země dospělá osoba, která jde  po straně vedle koně a dítě přidržuje při jízdě tak, aby ho v případě potřeby mohla stáhnout k sobě dolů nebo ho pouze přidržet. Základní výuka zdravého ježdění probíhá pouze v kroku a do klusu či cvalu bych nikdy nepouštěla jezdce, který není v kroku stoprocentní nebo se na to sám necítí. Klus a cval nepatří do základní výuky zdravého ježdění.

Dále bych pak ráda znovu upozornila na různé přezky a oka na vybavení koně či na oblečení a obuvi jezdce, které nejen tlačí jezdce při sezení na koni a zabraňují mu tak uvolněně sedět, ale mohou být i nebezpečné v případě zaháknutí se za ně. Do této kategorie také patří volně visící třmeny a třmenové řemeny, do kterých se jezdec může zamotat a zbytečně si pak ublížit.
Při zdravém ježdění také doporučuji lekci vždy ukončit, když jezdec jeví známky únavy a nebo když je kůň neklidný a podrážděný. Včasným ukončením lekce můžeme předejít zbytečným komplikacím. 
Na závěr bych jen ještě ráda dodala, že je velmi důležité, aby se každý zúčastněný během celé lekce zdravého ježdění plně věnoval své úloze a činnosti, která mu náleží. Tím lze předejít mnoha nepříjemnostem a i díky tomu pak může zdravé ježdění fungovat tak, jak má.